Invloed hebben op jouw pensioen?
Dat kan via het verantwoordingsorgaan
Vind je het belangrijk om op te komen voor de belangen van deelnemers, gepensioneerden en werkgevers? Wil je meekijken in de keuken van het pensioenfonds? Of ga je graag eens in gesprek met iemand uit het verantwoordingsorgaan? Laat dan van je horen!
Het verantwoordingsorgaan vindt het belangrijk om breed gedragen te worden. Daarom streeft het verantwoordingsorgaan naar meer vrouwelijke en jonge leden én naar vertegenwoordigers uit alle sectoren die bij Pensioenfonds.PGB zijn aangesloten.
Het verantwoordingsorgaan bestaat uit 18 leden: 6 namens werknemers, 6 namens gepensioneerden en 6 namens werkgevers. Samen houden ze toezicht op het bestuur van Pensioenfonds PGB, oordelen over het beleid en geven advies. Om zijn werk goed te kunnen doen, wil het verantwoordingsorgaan graag in gesprek met de achterban.
Scroll verder naar beneden
Jannet Visser, lid verantwoordingsorgaan:
“Wij letten er onder meer op dat ieders belangen evenwichtig worden behartigd. Bijvoorbeeld bij de premie. Je wilt graag dat nieuwe pensioenopbouw betaalbaar is voor werkgevers en werknemers. Tegelijkertijd heeft iedereen die al pensioen heeft opgebouwd er belang bij dat er voldoende geld wordt betaald voor de nieuwe opbouw. Het is complex, maar ook heel interessant om daarover te mogen meedenken.”
Meld je aan!
Ben je daarin geïnteresseerd? Of wil je meer weten over de mogelijkheden om lid te worden? Neem contact op met het verantwoordingsorgaan via 020.541.84.18 of bestuursbureau@pensioenfondspgb.nl.
Wat doet het verantwoordingsorgaan?
- Wij vertegenwoordigen de belanghebbenden bij het pensioenfonds: werknemers, oud-werknemers, werkgevers en gepensioneerden.
- Wij praten met het bestuur over actuele onderwerpen of over beleid dat in voorbereiding is. Het bestuur kan zo toetsen hoe wij als vertegenwoordigers van de belanghebbenden denken over deze kwesties. En wij kunnen hierover een oordeel vormen.
- Wij zijn ook regelmatig in gesprek met het bestuur over het gevoerde beleid, zowel in vergaderingen van het hele verantwoordingsorgaan als in commissies. In het jaarverslag geven wij ons oordeel over het gevoerde beleid.
- Het bestuur vraagt ons ook om advies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aansluiting van nieuwe werkgevers, de hoogte van de pensioenpremie en de communicatie. Dat is geregeld in de wet of in ons reglement. We kunnen ook besluiten om het bestuur - ongevraagd - advies te geven. Behalve het verantwoordingsorgaan is er ook een intern toezichtscollege dat het bestuur beoordeelt. Dat is de raad van toezicht. Deze raad brengt verslag uit aan ons. Wij zijn verantwoordelijk voor de selectie en voordracht van de 3 leden van de raad van toezicht.