Het nieuwe pensioen:

raakt mij dat ook?

Ik vraag me, misschien net als jij, af hoe dat nu zit met het nieuwe pensioenstelsel. Al jaren wordt er geroepen dat het pensioenstelsel moet worden aangepast. De overheid, verschillende commissies, de pensioensector en andere betrokkenen zijn al geruime tijd met elkaar in gesprek. Maar wat de uitkomst van al die gesprekken is, weet ik eigenlijk niet precies.

Nu er een uitgewerkt pensioenakkoord van regering en sociale partners ligt, fris ik mijn kennis op. In 2019 is al afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt. Eind vorig jaar heeft de regering het pensioenakkoord vertaald in een conceptwetsvoorstel. Daar mocht iedereen op reageren. Ook Pensioenfonds PGB heeft dat gedaan.

Scroll verder naar beneden

De gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel voor mijn pensioen

Wat gaat er veranderen? Er staan 6 belangrijke onderwerpen in het conceptwetsvoorstel dat op 16 december 2020 is gepubliceerd.

Nieuwe pensioencontracten: pensioenvermogen in plaats van een pensioenaanspraak

Er zijn straks 2 pensioen­contracten: één gebaseerd op een meer collectief pensioenvermogen en één gebaseerd op individuele pensioenvermogens met meer keuzevrijheid. Iedereen gaat pensioenvermogen opbouwen in plaats van een pensioenaanspraak. Het pensioenvermogen beweegt met beleggingsrendementen op en neer. Hierdoor komen straks zowel mee- als tegenvallers sneller bij deelnemers en gepensioneerden terecht.

Een nieuwe manier van pensioen opbouwen

De pensioenopbouw wordt anders. In het nieuwe systeem legt iedereen premie in voor een meer persoonlijk pensioenvermogen en die premie is voor iedereen gelijk. Het zwaartepunt van de pensioenopbouw verschuift naar jongere leeftijden. Dit komt omdat de premie die je op jonge leeftijd betaalt voor een langere periode belegd wordt, dan de premie die je op hogere leeftijd betaalt.

Het verbeteren en overzichtelijker maken van het partner- en wezenpensioen

Alle pensioenfondsen gaan straks met dezelfde regels voor het partner- en wezenpensioen werken. Nu worden er nog 2 verschillende systemen gehanteerd. Het partner- en wezenpensioen wordt dus overzichtelijker.

10% vrij opneembaar pensioen

Iedereen mag maximaal 10% van het pensioenvermogen in één keer opnemen op de pensioendatum. Dit levert meer flexibiliteit op wanneer je met pensioen gaat. Hou er wel rekening mee dat je maandelijkse pensioen vervolgens lager is als je hiervoor kiest.

Vervroegd met pensioen gaan met behoud van pensioen

Het wordt mogelijk dat een werkgever bijdraagt aan vervroegd pensioen, zonder dat de belastingdienst een extra hoge belastingaanslag oplegt. Dit kan vanaf 3 jaar voor AOW-leeftijd. In een aantal sectoren maken werkgevers en werknemers hier nu al afspraken over.

Er wordt gekeken naar regelingen voor ZZP-ers

Er is een grote groep zelfstandigen die momenteel geen pensioen opbouwt. In meerdere sectoren wordt gekeken of het mogelijk is om via pensioenfondsen ZZP-ers te helpen pensioen op te bouwen. Of het nieuwe wettelijk kader hier ook echt ruimte voor zal bieden, is nog even afwachten.

Scroll verder naar beneden

december 2020 februari 2021

Consultatie wetsvoorstel Toekomst Pensioenen

maart 2021 september 2021

  • Aanpassingen wetsvoorstel
  • Toets door Raad van State en toezicht­houders

17 maart 2021: Tweede Kamerverkiezingen

september 2021 december 2021

  • Definitief wetsvoorstel naar Tweede Kamer -
  • Goedkeuring Tweede en Eerste Kamer

1 januari 2022

Inwerkingtreding nieuw kader

1 januari 2026

Uiterlijke ingangsdatum nieuwe pensioen

Letten op de belangen van alle betrokkenen

Ik sprak over deze onderwerpen met Jochem Dijckmeester, voorzitter van Pensioenfonds PGB. Want natuurlijk wil ik weten wat dit allemaal voor mijn pensioen betekent. Jochem: “De meeste veranderingen gelden voor de gehele pensioensector en zijn dus ook van invloed op Pensioenfonds PGB. De komende tijd onderzoeken we alle keuzes en wat het effect daarvan is voor onze deelnemers. Dit doen we samen met onze werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers en in gesprekken met deelnemers en gepensioneerden.

We letten daarbij goed op de belangen van alle betrokkenen. We onderzoeken de gevolgen van de nieuwe pensioencontracten en de vraag welk contract geschikt is voor een bij ons aangesloten sector of onderneming. Verder kijken we naar het effect daarvan op de al opgebouwde pensioenen. Ook de verandering in de manier van pensioen opbouwen en de gevolgen daarvan voor verschillende groepen deelnemers is voor ons een belangrijk aandachtspunt. “

De reis naar het nieuwe pensioen

Jochem laat mij een tijdlijn zien waaruit op te maken is dat dit een meerjarenproject betreft. Jochem: “De knoppen waar wij als pensioenfonds aan kunnen draaien zijn bekend. Met andere woorden, we weten op welke onderwerpen we keuzes moeten maken. Ook wordt de planning voor de komende jaren steeds duidelijker. Maar wat dit voor jouw persoonlijke pensioensituatie betekent is nu nog moeilijk te zeggen.”

Routekaart maken

“Wij hebben in februari 2021 een reactie gegeven op het conceptwetsvoorstel. Je vindt deze reactie op pensioenfondspgb.nl/hetnieuwepensioen. Daarnaast werken we aan een routekaart om onze weg naar het nieuwe pensioen vast te leggen. Hiervoor voeren we ook verkennende gesprekken met werkgevers en sociale partners. Hoe de rest van het jaar er precies uit ziet, hangt af van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Als de Tweede Kamer besluit dat dit dossier blijft liggen voor een nieuw kabinet, dan heeft dat effect op de datum waarop het nieuwe pensioenstelsel in werking treedt. Onze routekaart en bijbehorende planning is daarvan afhankelijk”, aldus Jochem.

Meer over het nieuwe pensioen?

Op pensioenfondspgb.nl/­hetnieuwepensioen deel ik al mijn bevindingen. Je vindt hier bijvoorbeeld ook veelgestelde vragen over het nieuwe pensioen. Heb je een vraag over het nieuwe pensioenstelsel en kan ik je daarbij helpen? Of wil je een keer met Jochem hierover van gedachten wisselen in een digitale deelnemersbijeenkomst? Geef dit door via: communicatie@pensioenfondspgb.nl. En anders lees je in de volgende PGB Beeld meer over het nieuwe pensioen!

Klimaatbeleid aangescherpt

Deel deze pagina

Hoeveel betaal je voor jouw pensioen